donderdag 12 augustus 2021

"Wat ik uit haar woorden haalde was de angst voor geweld”

 Door Stuart Kensenhuis

Nieuwe regenboogvlaggen wapperen in het land tijdens Internationale Transgenderrechtendag (7 augustus). Maar met welke aandachtspunten moet rekening gehouden worden tijdens de behandeling van de gewijzigde Transgenderwet in de Tweede Kamer – wat in juli schriftelijk is begonnen en later dit jaar eindigt met een debat – zodat de vlaggen ook in de toekomst glorieus kunnen blijven wapperen?

Een serie van acht artikelen op dit blog geeft meer inzicht in dit vraagstuk. Dit is de zesde. Hanna Mitra Rambaran, voorzitter van het Haags Platform Seksuele Diversiteit (HPSD), spreekt zich onder meer uit over het zelfbeschikkingsrecht, wat in de gewijzigde Transgenderwet, naar haar idee, onvoldoende wordt gerespecteerd.

“Vanuit die gedachte zijn we het bijvoorbeeld oneens dat trans mannen die een kind gebaard hebben door de Nederlandse overheid gelabled worden als moeder. Ze mogen zelf weten hoe ze genoemd willen worden. Dat is niet aan de overheid.”

Hanna Mitra Rambaran, voorzitter van het
Haags Platform Seksuele Diversiteit (HPSD)

“Eerlijk gezegd wisten we niet dat de gewijzigde Transgenderwet inmiddels schriftelijk werd behandeld in de Tweede Kamer. Maar op basis van de informatie die we nu tot onze beschikking hebben gaan we een plan maken voor volgend jaar waarin de knelpunten en de verbeteringen van de gewijzigde Transgenderwet worden meegenomen.”

"Zodra hij in een jurk gekleed en opgemaakt met make-up over straat zou gaan zou hij niet geaccepteerd worden.”

“Ook zullen we in de Haagse wijken op zoek gaan naar contactpersonen en verschillende organisaties uitnodigen voor themabijeenkomsten om de bewustwording en acceptatie van homoseksualiteit en transeksualiteit te vergroten. Voor trans personen in de migrantengemeenschappen in Den Haag is het vaak moeilijk om naar buiten te treden. Een tijdje geleden was ik bijvoorbeeld met een aangesloten lidorganisatie bezig om een boek samen te stellen over seksuele diversiteit. We vroegen een trans persoon van Hindoestaanse afkomst om mee te doen. Maar ze was heel erg bang en durfde uiteindelijk niet. Jaren later heb ik haar weer ontmoet en ze zei: ‘Ik was er nog niet klaar voor. Ik ben nu ouder en zou het nu wel doen.’ Wat ik uit haar woorden haalde was de angst voor geweld.”

“Stof tot nadenken is wel dat sommige Hindoestaanse mannen hier in Nederland zich als vrouw verkleden en opgemaakt met make-up en mooie sieraden voor het publiek gaan dansen tijdens feestjes. Ze worden goed ontvangen want het gaat om entertainment, vooral tijdens Hindoestaanse bruiloften. Er wordt geklapt, gejuicht en gedanst terwijl die danser het publiek loopt op te zwepen. We noemen hem een Nachania wat zoveel betekent als de persoon die komt dansen. Zowel in Suriname als in Nederland is dit fenomeen harstikke populair. Maar dan alleen tijdens feestjes. Zodra hij in een jurk gekleed en opgemaakt met make-up over straat zou gaan zou hij niet geaccepteerd worden.”

Lees ook: "Ik voel me verdrietig en verwaarloosd door het probleem met mijn geboorteakte"

https://politiekmoetjedoen.blogspot.com/2021/08/ik-voel-me-verdrietig-en-verwaarloosd.html

En: Geen X in het paspoort. "Gemiste kans"

Of: "Van de ene op de andere dag lag er een besluit om als vrouw verder te leven"

Of: "Kan je misschien andere kleren aantrekken?"

Daarnaast: "Er is helemaal niets feministisch aan het idee dat de vagina en de borsten van een vrouw de essentie is van hun vrouw zijn"

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Steunfonds Freelance Journalisten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Er is een wachttijd. Daarom wordt uw reactie niet meteen geplaatst.