zaterdag 14 augustus 2021

De gewijzigde Transgenderwet: stand van zaken

 Door Stuart Kensenhuis

Nieuwe regenboogvlaggen wapperen in het land tijdens Internationale Transgenderrechtendag (7 augustus). Maar met welke aandachtspunten moet rekening gehouden worden tijdens de behandeling van de gewijzigde Transgenderwet in de Tweede Kamer – wat in juli schriftelijk is begonnen en later dit jaar eindigt met een debat – zodat de vlaggen ook in de toekomst glorieus kunnen blijven wapperen?

Een serie van acht artikelen op dit blog geeft meer inzicht in dit vraagstuk. Dit is de achtste en de laatste; de stand van zaken wat betreft de Transgenderwet.  

De Nederlandse regering heeft in november 2020 excuses gemaakt voor de oude Transgenderwet die van 1985 t/m 30 juni 2014 rechtsgeldig was. Volgens die wet konden trans personen hun geslachtsaanduiding uitsluitend wijzigen in hun geboorteakte als ze hun lichaam lieten ‘aanpassen’ naar het gewenste geslacht en moest er een niet terug te draaien sterilisatie plaatsvinden. Dat betekende in veel gevallen een definitief afscheid nemen van een eventuele kinderwens. “Het is belangrijk het leed van transgender personen onder ogen te zien en daarvoor erkenning, tegemoetkoming en excuses voor aan te bieden”, zei minister Dekker toen. Om het leed te verzachten heeft hij toen per persoon een tegemoetkoming van 5000 euro aangeboden.

Vanaf 1 juli 2014 tot heden (de gewijzigde Transgenderwet)

Elke Nederlander van 16 jaar of ouder kan aangifte doen voor een geslachtswijziging. Dat kan in de gemeente waar je bent geboren. Als je in het buitenland bent geboren doe je dat bij de gemeente Den Haag. Vreemdelingen kunnen dat overigens alleen als ze onmiddellijk voorafgaand aan de aangifte ten minste een jaar in Nederland wonen en over een geldige verblijfstitel beschikken.

Bij de aangifte moet een verklaring van een deskundige worden overlegd. Meestal is dit van een psycholoog en psychotherapeut gespecialiseerd in genderdysforie. Je vindt ze in onder meer in de gendercentra van het VUMC en het UMCG.  Zie ook het verhaal  op dit blog over Alwin Man. “Van de ene op de andere dag lag er een beslut om als een vrouw verder te leven”

https://politiekmoetjedoen.blogspot.com/2021/08/van-de-ene-op-de-andere-dag-lag-er-een.html

Bij de aangifte kan je overigens ook gelijk je voornaam wijzigen in eentje die past bij je nieuwe geslacht. Voor mensen die in het buitenland zijn geboren geldt overigens dat ze bij de aangifte ook een gecertificeerde kopie van een geboorteakte uit hun geboorteland moeten overleggen. Zie ook het verhaal van Diva Kazaky op dit blog. “Ik voel me verdrietig en verwaarloosd door het probleem met mijn geboorteakte”

https://politiekmoetjedoen.blogspot.com/2021/08/ik-voel-me-verdrietig-en-verwaarloosd.html

Nog meer wijzigingen (voorgenomen) in de gewijzigde Transgenderwet

Minister Dekker heeft in mei van dit jaar een wetswijziging ingediend bij de Tweede Kamer. In juli van dit jaar is de schriftelijke behandeling begonnen in het Parlement van de gewijzigde Transgenderwet en later dit jaar zal het eindigen met een debat.

  • De minister wil dat de deskundigenverklaring en de leeftijdsgrens wordt geschrapt.
  • In plaats daarvan wordt de procedure opgesplitst: een schriftelijke indiening van de wens tot wijziging van de geslachtsregstratie. Uiterlijk 12 weken later volgt een bevestiging van dat voornemen.
  • Doordat de leeftijdsgrens vervalt kunnen ook kinderen jonger dan zestien jaar de wens officieel kenbaar maken om hun geslachtsregistratie te veranderen. Hiervoor moeten ze wel een verzoek indienen bij de rechtbank.
  • Wat ook gaat veranderen als de wet wordt aangenomen is dat mensen hun wijziging kunnen doorgeven aan de burgerlijke stand van hun woonplaats in plaats van hun geboorteplaats.


Lees ook: "Ik voel me verdrietig en verwaarloosd door het probleem met mijn geboorteakte"

https://politiekmoetjedoen.blogspot.com/2021/08/ik-voel-me-verdrietig-en-verwaarloosd.html

En: Geen X in het paspoort. "Gemiste kans"

Of: "Van de ene op de andere dag lag er een besluit om als vrouw verder te leven"

Of: "Kan je misschien andere kleren aantrekken?"

Daarnaast: "Er is helemaal niets feministisch aan het idee dat de vagina en de borsten van een vrouw de essentie is van hun vrouw zijn"

Verder: "Wat ik uit haar woorden haalde was de angst voor geweld"

Ten slotte: "Van Sinterklaas wilde ik nooit een auto maar een Barbie"

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Steunfonds Freelance Journalisten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Er is een wachttijd. Daarom wordt uw reactie niet meteen geplaatst.