dinsdag 10 augustus 2021

"Kan je misschien andere kleren aantrekken?"

Door Stuart Kensenhuis

Nieuwe regenboogvlaggen wapperen in het land tijdens Internationale Transgenderrechtendag  (7 augustus). Maar met welke aandachtspunten moet rekening gehouden worden tijdens de behandeling van de gewijzigde Transgenderwet in de Tweede Kamer – wat in juli schriftelijk is begonnen en later dit jaar eindigt met een debat – zodat de vlaggen ook in de toekomst glorieus kunnen blijven wapperen? 

Een serie van acht artikelen op dit blog geeft meer inzicht in het vraagstuk. Dit is de vierde: Fatima Faid, fractievoorzitter en lijsttrekker van de Haagse Stads Partij (HSP), spreekt over het welzijn en de maatschappelijke positie van trans personen en welk beleid er op gemeentelijk niveau voor hen ontwikkeld moet worden.

“Ik hoorde laatst een verhaal over een trans persoon met een uitkering van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW) van de gemeente Den Haag. Ze ging naar een sollicitatiegesprek maar werd niet aangenomen. En dan zegt zo’n dame van SZW: ‘Kan je misschien andere kleren aantrekken?’ Dat is natuurlijk niet okay. Ik denk dat het op lokaal niveau van wezenlijk belang is om in te zetten op voorlichting en training van ambtenaren in de omgang met trans mensen.”

Fatima Faid, fractievoorzitter en lijsttrekker
 van de Haagse Stads Partij (HSP). 
(® FF)


“Ook heb ik verhalen gehoord van trans mensen die gevlucht zijn uit landen waar het levensgevaarlijk is om trans te zijn. Dan gaan ze hier naar de inburgeringcursus en worden ze na afloop in elkaar geslagen door haatmensen. Dus gaan ze uit angst de eerstvolgende keer niet naar die cursus. Wat doen dan de ambtenaren van de gemeente? Ze korten de uitkering van die trans personen. Dit heeft vooral te maken met te weinig kennis van trans mensen en de problematiek waar ze tegen aan lopen.”

"We vinden dat zo snel mogelijk gestart moet worden met de pilot voor een Trans Health Clinic"

“Uit allerlei cijfers blijkt verder dat trans mensen voornamelijk in armoede leven. Dat komt vooral omdat ze slecht aan het werk komen en als het lukt om een baan te vinden raken ze die gauw weer kwijt door allerlei problematische situaties op het werk. Ook komt het voor dat ze psychische problemen ervaren omdat ze lang moeten wachten op hun transitie.”

“De gewijzigde Transgenderwet is een mooi begin maar op gemeentelijk niveau moeten nadere afspraken gemaakt worden om de positie van trans mensen te verbeteren. Sowieso zal de Haagse Stads Partij een paar punten uitlichten en in het partij programma opnemen voor de eerstvolgende verkiezingen. Voor de komende periode vind ik het bijvoorbeeld belangrijk om een veilige plek voor jonge trans mensen te creëren waar ze goed begeleid en ondersteunt kunnen worden. Ook transzorg zal zeker uitgelicht worden. In dit verband vinden we dat er zo snel mogelijk gestart moet worden met de pilot voor een Trans Health Clinic, zoals is aangekondigd door de gemeente in het Actieprogramma Queer in Den Haag 2020-2022. Maar we vinden het ook belangrijk dat er op gemeentelijk niveau wordt gekeken naar het bestrijden van de armoede onder trans mensen en naar scholing en arbeid, desnoods door afspraken te maken met bedrijven.”

“Sowieso vind ik dat het allemaal actiever kan dan hoe het nu gaat. Zorg voor re-integratieprogramma’s die voor trans mensen geschikt zijn. Dus stuur ze niet naar plekken in Den Haag waar niemand op de hoogte is wat een trans persoon is en leg een infrastructuur aan waarin mensen daadwerkelijk kansen krijgen.”

Lees ook: "Ik voel me verdrietig en verwaarloosd door het probleem met mijngeboorteakte" 
https://politiekmoetjedoen.blogspot.com/2021/08/ik-voel-me-verdrietig-en-verwaarloosd.html

En: Geen X in het paspoort. "Gemiste kans"

Of: "Van de ene op de andere dag lag er een besluit om als vrouw verder te leven"

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Steunfonds Freelance Journalisten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Er is een wachttijd. Daarom wordt uw reactie niet meteen geplaatst.