maandag 9 augustus 2021

"Van de ene op de andere dag lag er een besluit om als vrouw verder te leven"

Door Stuart Kensenhuis

Nieuwe regenboogvlaggen wapperen in het land tijdens Internationale Transgenderrechtendag (7 augustus). Maar met welke aandachtspunten moet rekening gehouden worden tijdens de behandeling van de gewijzigde Transgenderwet in de Tweede Kamer – wat in juli schriftelijk is begonnen en later dit jaar eindigt met een debat – zodat de vlaggen ook in de toekomst glorieus kunnen blijven wapperen? 

Een serie van acht artikelen op dit blog geeft meer inzicht in het vraagstuk. Dit is de derde: Alwin Man, psycholoog en psychotherapeut gespecialiseerd in genderdysforie (met en zonder transseksualiteit), spreekt zich uit over het vervangen van de deskundigenverklaring voor een eigen toelichting bij een ambtenaar van de burgerlijke stand.

“Ik vind het jammer dat in het wetsvoorstel de deskundigenverklaring wordt afgeschaft.  Ik weet dat er weerstand tegen is maar ik denk dat dit vooral emotioneel is en niet zozeer gebaseerd op daadwerkelijke tegenwerking. In de twaalf jaar dat ik als transgenderhulpverlener werk heb ik bijvoorbeeld nog nooit iemand een geslachts en naamaanpassing geweigerd."

Alwin Man (® AOM)


“Ik check of de persoon er zelf van overtuigd is dat de naam en geslachtswijziging  in het geboorteregister noodzakelijk is en of die in staat is om de consequentie van de beslissing te overzien. Bovendien stel ik vast of de persoon inderdaad bij zijn volle verstand is om zo’n beslissing te kunnen nemen. Overigens gaat het hier om een juridisch document, er is dus geen sprake van een diagnose stellen. Ik stel dus ook niet vast of en in welke mate iemand genderdysfore gevoelens heeft (sterk gevoel van onvrede met het geslacht waarmee je geboren en opgegroeid bent).”

"Er werd per direct overgeschakelt op expliciete vrouwelijke kleding en de eis als vrouw te worden bejegend"

 “Waar ik bang voor ben is dat juist de mensen die - soms voor een kortere of langere periode - een beperkte realiteitszin hebben – dat kan onder meer komen door een persoonlijkheids -of autismespectrumproblematiek of een depressie – niet de hulp krijgen die ze zouden moeten krijgen. Juist voor hen is het gesprek dat we hebben over de verstrekking van de deskundigenverklaring belangrijk. Ik heb dit al meerdere keren in mijn praktijk meegemaakt.” 

“Er kwam bijvoorbeeld een grote en fysiek sterke persoon bij me die altijd heeft gewerkt in de offshore industrie, vooral bekend als een mannelijke werkomgeving. Van de ene op de andere dag – beinvloed door trans vriendinnen - lag er een besluit om als vrouw verder te leven en werd er per direct overgeschakelt op expliciete vrouwelijke kleding en de eis als vrouw te worden bejegend. Die persoon was getrouwd maar voor de partner kwam dit als een donderslag bij heldere hemel. Er was eenvoudigweg nog niet over gesproken. Ook op het werk was er nog geen gesprek geweest. Ik stel vanuit mijn praktijkervaring dat de kans dat dit een heel vervelend transitieproces wordt heel groot is. Als ik met die persoon kan stilstaan bij het proces– wel de gevoelens respecteer en ook inzicht geef in het effect op de thuis –en werkomgeving – dan vind ik dat ik iemand ermee help.”

“Het grote verschil tussen het gendernetwerk waarmee ik al jaren werk en de genderteams UMCG en VUMC is dat de insteek bij mij psychologisch is. Dus ik stel vragen als; wat betekent het voor je; waar loop je tegen aan en wat heb je dan nodig? Wat is de impact op je omgeving? Het cruciale punt in een geslaagd traject is zelfacceptatie.”

“De behandeling bij het UMCG en VUMC is bovendien helemaal vastgelegd in protocollen waardoor er weinig ruimte is om rekening te houden met de individuele gesteldheid van personen. Nu bestaat de indruk dat de deskundigen zulke brute poortwachters zijn waardoor trans mensen totaal geen zelfbeschikking hebben. Bij mij is dat in elk geval niet zo. Ik verstrek bij personen die bij mij voor hun transitietraject komen de deskundigenverklaring vaak al na de intake.”

Lees ook: "Ik voel me verdrietig en verwaarloosd door het probleem met mijn geboorteakte" https://politiekmoetjedoen.blogspot.com/2021/08/ik-voel-me-verdrietig-en-verwaarloosd.html

En: Geen X in het paspoort. "Gemiste kans"

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Steunfonds Freelance Journalisten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Er is een wachttijd. Daarom wordt uw reactie niet meteen geplaatst.